TÄLTÄ PLANEETALTA
Foucault´n kanssa näyttämölle – Kuinka ruumiillistaa ekokatastrofi? On Anu Koskisen (TeT) tutkimusprojekti, joka sijoittuu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävän taiteen tutkimuskeskukseen Tutkeen. Tutkimusta rahoittaa Koneen säätiö.
Tutkimusprojektin puitteissa tarkastellaan ekokatastrofia, erityisesti ilmastonmuutosta. Työskentelymetodina on ollut foucault’laisen tutkimusotteen synnyttämien kysymysten käsittely erilaisten liikkeen ja ääneenpuhumisen yhdistelmien kautta. Koskinen on kehittänyt ruumiillisia harjoitteita, kokeiluja ja demonstraatioita joiden avulla ilmastonmuutokseen kytkeytyvät diskurssit ja itsekäytännöt, mieli-ruumiin ja identiteetin tilat voidaan saattaa erilaisiin esittäviin muotoihin.
Projektin viimeisin osa on Tältä planeetalta -teatteriesitys, jota tähän mennessä on esitetty kuusitoista kertaa KokoTeatterissa 3.2-11.3.2017. Anu Koskinen toimi esitystekstin pääasiallisena kirjoittajana, ohjaajana ja yhtenä esiintyjänä. Muun työryhmän muodostivat Kristian Ekholm (ääni- ja valosuunnittelija), Riku Korhonen (näyttelijä, teatteritaiteen lisensiaatti), Elina Lifländer (skenografi, taiteen tohtori), Mikko Orpana (koreografi, tohtoriopiskelija), Jaana Pesonen (näyttelijä) ja Nora Rinne (näyttelijä, esitystaiteilija). Tältä planeetalta -osion tavoitteena oli laajentaa sooloprojekti ryhmätyöskentelyksi ja saattaa tutkimuksen siihenastisia tuloksia populaariin mutoon. Projekti ilmastonmuutosaiheen parissa on saanut Koskisen vakuuttumaan entistä enemmän siitä, että taiteellisen tutkimuksen on tärkeää suuntautua myös ulospäin ja pyrkiä kommunikoimaan ajatteluaan laajemmalle yleisölle. Työryhmän tavoitteena onkin löytää projektille uusia yleisöjä ja yhteistyökumppanita, jotta tämä tavoite voisi toteutua mahdollisimman hyvin.
Anu Koskinen on näyttelijä, joka tarkasteli väitöstutkimuksessaan näyttelijöiden tunnetyöskentelyä Michel Foucault’n (1926-1984) teoreettisen ajatuskehikon kautta, foucault’laisen diskurssianalyysin ja itsekäytäntöjen analyysin keinoin. Tässä post-doc tutkimuksessaan Koskinen kaappaa foucault’laisen tutkimusotteen uudenlaiseen käyttöön: taiteen ja taiteellisen tutkimuksen tekemisen välineeksi.
Kuva: Alisa Javits