Ammatillista koulutusta maantieteen opettajille ja opettajiksi opiskeleville tarjolla kesäkuussa 2025
Haluatko kehittyä maantieteen opettajana? Esimerkiksi kuinka antaa kielitietoista maantieteen opetusta? Ja kuinka opettaa haastavia ja vaikeita aiheita? Mikä ihmeen geomedia? Kuinka opettaa kriittisyyttä uutisten tarkastelussa?
Tervetuloa yläkoulun ja lukion maantieteen opettajille sekä opettajaksi opiskeleville suunnattuun koulutukseen Ratkaisuja maantieteen opetuksen ajankohtaisiin aiheisiin, joka tarjoaa valmiuksia ja ratkaisuita maantieteen opetuksen ajankohtaisten haasteiden ja tarpeiden huomioimiseen.
Koulutus koostuu kahdesta osasta (1. Koulutuspäivä & 2. Termityöskentelyn verkkotyöpaja), joista voi suorittaa joko vain yhden tai molemmat. Koulutukseen osallistuminen on maksutonta. Koulutuksen päätteeksi saatte todistuksen, josta ilmenee käymänne koulutuksen laajuus ja suorittamanne koulutuksen osat.
Osa 1: Koulutuspäivä, tiistai 3.6.2025
Ensimmäinen osa toteutetaan tiistaina 3.6.2025. Koulutuspäivään voi osallistua joko paikan päällä Helsingin yliopistolla Kumpulan kampuksella (Physicum) tai etäyhteydellä Zoomin välityksellä. Koulutuspäivä koostuu neljästä työpajasta, jotka jokainen osallistuja käy ennalta määritellyn ryhmäjaon mukaisesti. Ennen koulutuspäivää saat tehtäväksi pieniä ennakkotehtäviä, jotka voivat olla lukemista tai videotervehdyksiä tutkijoilta.
Ohjelma:
8:00-8:20 Tervetulokahvi ja -tee. Ilmoittautuminen.
8:30-9:45 Työpaja 1
9:45-10:00 Siirtyminen & tauko
10:00-11:15 Työpaja 2
11:15-12:30 Ruokatauko (omakustanteinen)
12:30-13:45 Työpaja 3
13:45-14:30 Kahvi- ja teetauko
14:30-15:45 Työpaja 4
Kahvitus aamulla ja iltapäivällä tarjotaan koulutuksenjärjestäjän toimesta. Lounastauolla voi halutessaan syödä omia eväitä tai ruokailla omakustanteisesti yliopiston ruokaloissa tai lähistöllä sijaitsevassa Arabia -kauppakeskuksessa.
Työpajojen teemat (suoritusjärjestys vaihtelee ryhmittäin):
- Kielitietoisuuden huomioiminen maantieteen opetuksessa
- Kouluttajana pedagoginen asiantuntija Linnea Vuori (Allegra Lab Helsinki ry)
- Kriittinen medialukutaito ja uutisten tarkastelun ratkaisut
- Kouluttajana suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettaja, maantieteilijä Virva Lehmusvaara (Helsingin yliopisto)
- Geomedia-käsitteen laaja-alaisuuden haltuunotto opetuksessa
- Kouluttajana väitöskirjatutkija ja maantieteen opettaja Panu Lammi (Helsingin yliopisto)
- Vaikeat ja haastavat aiheet maantieteen opetuksessa
- Kouluttajana vanhempi yliopistonlehtori, dosentti Petteri Muukkonen (Helsingin yliopisto)
Osa 2: Termityöskentelyn verkkotyöpaja
Toinen osa toteutetaan verkkotyöpajana. Teemana on maantieteen termityöskentely ja tavoitteena on täydentää Tieteen termipankin maantieteen termistöä yhdessä. Tieteen termipankki on tärkeä opetusresurssi, mutta valitettavasti maantieteen termit puuttuvat vielä. Verkkotyöpajassa opit maantieteen termien ja käsitteiden kuvausten laatimista sekä niiden vertaisarvioimista. Saat valmiudet itsenäisesti laatia ja arvioida Tieteen termipankin käsitekuvauksia. Ymmärrät täsmällisten käsitteenmäärittelyiden merkityksen.
Verkkotyöpajaa järjestetään samansisältöisenä neljänä eri ajankohtana, joista valitaan vähintään yksi suoritettavaksi. Osallistumismerkinnän saa jo yhdestä osallistumisesta.
Verkkotyöpajan kouluttajina toimivat maantieteen väitöskirjatutkija Haikku Arosuo (Helsingin yliopisto) ja vanhempi yliopistonlehtori, dosentti Petteri Muukkonen (Helsingin yliopisto).
Verkkotyöpajat järjestetään 4.6.-12.6.2025 välillä. Tarkat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen koulutukseen on auki 15.5.2025 asti.
Tämän jälkeen vapaita paikkoja voi tiedustella sähköpostilla osoitteesta laura.hynynen@helsinki.fi.
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta tai osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/133604/lomake.html
Osallistujille ei korvata matkakustannuksia. Lounas on omakustanteinen. Osallistujille tarjotaan aamu- ja iltapäiväkahvit ja -teet tarjoiluineen.
Kumpulaan paikan päälle otamme 120 ensimmäistä ilmoittautujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ja tämä vahvistetaan erikseen sähköpostilla. Etäyhteydellä osallistuville ei ole enimmäismäärää.
Yhteydenotot: laura.hynynen@helsinki.fi
Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus.
Kahvi- ja teetauot tarjoaa CRITICAL-hanke.
Yhteistyössä: Helsingin yliopisto & Opettajien akatemia