Luontoyhteysharjoitteiden vaikuttavuus
Riitta Wahlström
Luontoyhteysharjoitteita (nimityksinä myös mm:ssa ympäristöherkkyysharjoitteet, ekoterapeuttisen menetelmät, metsäterapiamenetelmät) on käytetty erilaisissa lapsi-ja aikuiskoulutuksissa, ohjauksissa, terapeuttisen työn tukena, metsäretkien ja eräopastusten osana sekä ympäristökasvatuksen menetelmänä. Olen kehittänyt niitä useiden vuosien ajan ja julkaissut aiheesta useita kongressiesitelmiä, artikkeleita ja kirjoja. Viimeisimpinä Eheyttävä luonto, Wellness by Loving Nature ja Vihreä Hoiva ja kasvatus.
Osallistujien kokemuksen ovat tuoneet esille sen, mitä joissain harvoissa tutkimuksissa on esitetty: harjoitteet luovat yksilölllisen, kokemuksellisen, tunteisiin ja luontosuhteeseen vaikuttavan elämyksen, joka johtaa luonnon aitoon kunnioittamiseen ja sen kautta valintojen muuttumiseen ympäristöystävällisemmiksi. Näistä havainnoista ja esitetyistä teorioista ei ole kuitenkaan tehty varsinaista tutkimusta.
FT Klaus Oeschin kanssa Sirenen apurahalla saimme mahdollisuuden kirjoittaa apuraha-anomuksen, joka sisältää luontoyhteysharjoitteiden opettamisen, digitaalisen mobiilisovelluksen ja tutkimuksen vaikuttavuudesta. Mukana tiiviissä työskentelyssä kahden päivän aikana oli myös Shadow Cameran edustaja, kun laadimme Alfred Kordelinin ja Koneen säätiölle apuraha-anomukset.
Kirjoittaja (FM, KL, CEO) työskentelee tällä hetkellä Taiga-instituutissa, www.elisanet.fi/taiga.
Kuva: Ryhmä on luonut kiitoksen äiti maalle luontoyhteysohjaajan kurssillani, Riitta Wahlström