SIRENEn tarina
Miten yksin puurtavista ympäristökasvatuksen tutkijoista tuli verkosto?
SIRENE sai alkunsa syksyllä 2015 muutamien tutkijoiden ja tohtorikoulutettavien tapaamisessa. Olimme huolestuneita ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen tutkimuksen heikosta asemasta. Koimme, että huolimatta monista tieteellisesti kiinnostavista ja yhteiskunnallisesti merkittävistä tutkimuksista jokainen meistä toimi enemmän tai vähemmän yksin omien hankkeidensa parissa. Päätimme yhdistää voimamme ja teimme apurahahakemuksen tutkijaverkoston perustamiseksi. Hakemuksessa oli mukana 20 alan tutkijaa ja tutkimuksesta kiinnostunutta yhteiskunnallista vaikuttajaa. Vuoden 2016 puolella saimme iloisia uutisia: Tiina ja Antti Herlinin säätiö myönsi meille vuoden rahoituksen verkoston perustamiseen. Sen turvin olemme nyt tässä.
Miksi nimeksi SIRENE?
Huhtikuussa kokoonnuimme Hangon Tvärminneen suunnittelemaan verkoston toimintaa. Siellä syntyi myös verkostomme nimi: Monialainen ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen tutkijaverkosto SIRENE (Interdisciplinary Network of Environmental and Sustainability Education Research). SIRENE oli lyhenne, joka herätti meissä mielikuvia sekä seireeneistä että sireeneistä. Nuo molemmat sopivat kuvaamaan verkostoamme: haluamme toimia ympäristö- ja kestävyyskasvatustutkimuksen äänitorvena, sireeninä. Samalla haluamme edistää tutkimusta, joka houkuttelee meitä ja muita verkostolaisia uusiin tieteen- ja taiteenalojen rajoja ylittäviin lähestymistapoihin.
SIRENE viittaa verkoston nimeen, mutta lyhenteessä kirjaimet ovat eri järjestyksessä kuin englanninkielisessä nimessä. Tällä ratkaisulla pyrimme korostamaan, kuinka tutkimuksessa – tai muutenkaan elämässä – asiat eivät välttämättä etene suoraviivaisesti alusta loppuun, vaan usein mutkitellen ja uusia polkuja luoden. Verkostomaisuutta olemme halunneet korostaa myös verkkosivujen visuaalisessa ilmeessä.
SIRENE juuri nyt
SIRENEn sähköpostilistalle on tähän mennessä liittynyt 90 tutkijaa ja alamme tutkimuksesta kiinnostunutta. Mukana on ihmisiä kaikista suomalaisista yliopistoista, muutamista ammattikorkeakouluista sekä ympäristöhallinnon ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen aloilta. Syysseminaariin, joka järjestetään 7. lokakuuta Helsingin Paasitornissa, osallistuu 42 henkilöä. Seminaarissa tutustumme toisiimme, etsimme yhteisiä tutkimusintressejä ja suunnittelemme tulevaa. Samalla julkaisemme SIRENEn verkkosivut ja avaamme tämän blogin. Tervetuloa joukkoomme!
Sirpa Tani on maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori Helsingin yliopistossa. Hän toimii myös SIRENEn johtoryhmän puheenjohtajana.
Kuva: Sirpa Tani