The beauty of the pine
Lili-Ann Wolff
Har du någonsin tänkt på att tallar (Pinus, mänty) är mycket vackra träd. Såväl enskilda detaljer som hela trädbestånd kan väcka starka känslor och ge upphov till minnesvärda skönhetsupplevelser. Själv har jag ofta reagerat på hur vackert de gula tallstammarna lyser i solnedgången, som om skogen stod i brand.
Tallen är ett ständigt grönt träd, som klarar sig i många olika väderförhållanden, från stark kyla till solgassande hetta. Den kan stå emot hårda vindar och anpassar sig till de besvärligaste växtplatser. Tallen har många egenskaper värda att upptäcka. Visste du att när man drar med fingrarna utåt längs ett barr så känns det glatt och när du för fingrarna inåt så känns det strävt.
I Finland är tallen ett vanligt träd, och likaså i Japan. Ändå har tallen en mycket mer framträdande roll i Japansk kultur. Det beror inte på att tallarna är annorlunda än våra, utan på att naturen traditionellt har uppskattats som källa för skönhetsupplevelser i högre grad där än hos oss. I Japan finns det ett stort antal olika tallarter. En del växer skyddat inne på gårdar, medan andra kämpar om näring på de kargaste klippor.
I Japan ses tallar som magiska träd. Det hör till att varje bostadshus utanför storstäderna har minst en tall på sin gård. Tallarna är ett slags vårdträd som ger ett gudomligt skydd och bonsai träden (krukodlade träd som symboliskt förbinder himmel och jord) är också ofta tallar. En tall representerar kraften yang enligt zenbuddismen och ingår också som det första elementet i treenigheten himmel, jord och människa.
På klipporna vid Atlantkusen såväl som vid Japanska sjön växer flera hundra år gamla tallar. Japanerna vandrar på klippkuster i timtal för att beundra de tallar som växer där. Allra helst går de omkring i månsken eller sitter stilla och bara upplever samhörigheten med universum. (De gamla skogarna utanför Sendai skadades tyvärr svårt i jordbävningen 2011).
Allt det här skriver Sonja Servomaa om i en vacker liten bok, som jag hittade helt av en slump. Trots att boken utkom redan 2007, så känns inte innehållet alls föråldrat. Tvärtom, så känns det ytterst angeläget. Den kan öppna våra ögon för att också vi har sköna ting ett stenkast från våra hus.
Det som tilltalade mig när jag såg boken i Gaudeamus bokhandel var dels titeln och dels utseendet. Boken är i liggande format och på den gröna pärmen syns en närbild av en tall. Bokens titel är Beauty in the pine: Creative expressiveness of the pine in Japanese aesthetics och handlar precis som titeln säger om skönheten hos tallar ur japanskt perspektiv.
Sonja Servomaa är inget känt namn bland miljöpedagoger i Finland, trots att hon så energiskt betonade naturestetik. Jag hörde talas om henne första gången när jag hittade boken förra veckan. Sonja var finländsk forskare och docent i japansk estetik vid Uleåborgs universitet och också verksam vid Helsingfors universitet. Hon dog år 2006, alltså innan den ovannämnda boken utkom.
Jag rekommenderar att du skyndar dig att köpa denna spännande lilla bok innan den tar slut. För det verkar som om bokhandeln försöker sälja bort de sista exemplaren ur lagret. Med boken ville Sonja öppna en gränsöverskridande interkulturell dialog om natur och skönhet. Vi kan alla gå med i den dialogen.
Jag avslutar denna text med ett utdrag ur boken Beauty of the pine (s. 174, 176):
May we enhance that nature should be written Nature and seen in its wholeness, in its unity of humans and other elements, in its spiritual and material oneness. The means for accepting this conception are not complicated. We have to rediscover first the beauty in the natural world in and around us. It is in beauty in which the manifestation of the spirit of the life force in nature is seen. We have to be sensitive to the call of beauty, we have to open ourselves to hear the sound of the soundless and feel reverence towards it.
Sonja Servomaa. (2007). Beauty in the pine: Creative expressiveness of the pine in Japanese aesthetics. Helsinki University Press.
Nätversioner av andra böcker där Sonja medverkar:
http://www.cambridgescholars.com/download/sample/59756 (book in English)
https://www.kepa.fi/tiedostot/julkaisut/kulttuuri-ja-kehitys.pdf (suomenkielinen kirja)
Kirjoittaja toimii yliopistolehtorina Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimusintressejään ovat kestävyyden ja oikeudenmukaisuuden toteuttaminen koulutuksessa, kestävä johtaminen, ihmisen luontosuhde ja luonnon arvot.