Marjamatkat
Marjamatkat oli nykytaiteen ja yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen yhteistyöprojekti, joka tuotti Marjamatkat-näyttelyn. Siihen liittyi taiteen, aktivismin, tutkimuksen ja tiedeviestinnän tavoitteita. Projektin taustalla oli ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ja paikallisten marjastajien konfliktit, joita lisääntynyt kaupallinen marjanpoiminta on aiheuttanut Lapissa. Marjamatkat-oli yksi sykli Maria Huhmarniemen taideperustaisessa toimintatutkimuksessa, jonka tavoitteena oli kehittää nykytaitelijan osallistumista keskusteluihin paikallisista ympäristökonflikteista taiteen keinoin.
Huhmarniemen osuus näyttelyssä oli Marjastajat-installaation toteuttaminen. Installaatiossa Huhmarniemi taustoitti lappilaisten marjastajien reaktioita ulkomaalaisia poimijoita ja marja-alan muutoksia kohtaan. Installaation taustatyönä hän haastatteli ystäviään, tuttaviaan ja kollegoitaan marjastusharrastuksesta ja lainasi heiltä kotialbumivalokuvia ja marjastukseen liittyvää esineistöä.
Lapissa marjastukseen liittyy moninaisia kulttuurisidonnaisia tapoja, arvoja ja merkityksiä, jotka ovat osin hiljaista tietoa ja osin marjastukseen liittyvien konfliktien taustalla. Aineiston perusteella Huhmarniemi toteutti kuusi marjastajan muotokuvaa: Luontoesteetikko, Hyvinvoija ja kuntoilija, Kotipoimija, Perinnemummo, Ylälapin paikallinen ja Sosiaaliset ja satunnaiset. Näyttely oli esillä vuonna 2011 Rovaniemen Arktikumissa ja Salon taidemuseon Veturitallissa.
Maria Huhmarniemi (TaT) on yliopistonlehtori Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja opettaa kuvataidekasvatuksen sekä soveltavan kuvataiteen aloilla.
Kuvat: Maria Huhmarniemi